Popcornets historia - SUNDLINGS
Publicerad den

Popcornets historia

När Columbus upptäckte Västindien, slutet av 1400-talet, fann han att indianerna sålde popcorndekorationer. Popcorn var en integrerad del i tidigt 1500-tal i Astekernas cemonier. Bernardino de Sahagun skriver: ”Och även ett antal unga kvinnor dansade, med så löfte, en popcorndans. Så tjock som tofsar av majs var deras popcorn-kransar. Och dessa placerade de på (flickornas) huvuden.”

När Cortez i början av 1500-talet invaderade México och kom i kontakt med Aztekerna fann han att popcorn var en viktig föda för indianerna. Dom använde även popcornen för religiösa ändamål såsom huvudprydnader, halsband både till sig själva och till gudabilder. Det hävdas att indianerna har poppat popcorn ända sedan 1200-talet och att dom trodde att det bodde en gud inne i kärnan som när man hettade kornet  blev så urförbannad att han exploderade. I början av 1600-talet  när fransmännen upptäckte områdena runt dom stora sjöarna hittade man dom första kärlen som användes för poppning, dom var av lera. 

Under 1620-talet introducerades popcorn för engelsmännen under  första Thanksgivingfesten i Plymouth i Massachusetts, när hövding Massasoits bror Quadequina från Wampanoag stammen tog med sig ett hjortskinn fullt med popcorn som en present. Indianerna tog ofta med sig popcorn som ett tecken av fred vid möten med kolonialisterna.

Dom engelska husmödrarna började snabbt använda popcorn som födoämne och serverade popcorn med socker och grädde till frukost och utvecklade snabbt olika plåtar och kastruller för poppningen. När nybyggarna i början av 1800-talet gav sej av västerut var popcorn ett givet inslag i packningen.